ВЕЛИКДЕНЬ У ЛУЦЬКУ: МІСТЯН ВІТАЛИ ТАНЦЯМИ ТА СПІВАМИ

Барвисті танці, духовні піснеспіви та побажання миру та любові у день свята, що символізує перемогу над злом: лучани зібралися на етнофестивалі «Великдень у Луцьку».Етнофестиваль «Великдень у Луцьку» відкрили 29 квітня у Палаці культури міста Луцька.Великдень – свято, що символізує перемогу над силами темряви і зла, уособлює примирення і прощення, тож глядачам бажали, аби у поливаний понеділок великодній дощ змив усі негаразди та бруд з нашої рідної землі.

Лучан вітали з Великоднем представники різних релігійних конфесій, Генерального консульства Республіки Польща та міської влади.

Декан Свято-Троїцького кафедрального собору отець Миколай привітання розпочав історією, що трапилася за радянських часів на одній з парафій на Західній Україні: більшовики закривали храми, говорили, що будь-яка релігія – опіум для народу, зібрання в церквах та священики не потрібні. В одну з парафій з області приїхали розумні люди, які говорили про те, що Бога немає і декілька годин, зібравши селян у клубі, говорили про це та хотіли в селі закрити храм. Потім слова попросив місцевий священик. Йому не хотіли надавати права виступу, тож він пообіцяв, що скаже лише два слова. «Христос воскрес», - промовив священик, а всі присутні селяни відповіли йому «Воістину воскрес!». Вся комуністична проповідь від цього знецінилася. Храм у селі не закрили, а священик надалі служив Богу і людям.

Від імені митрополита Михаїла та священнослужителів собору отець Миколай привітав лучан зі світлим Христовим Воскресінням. Він закликав усіх любити Бога і намагатися робити все для того, щоб Господь любив нас за те, що ми направду його образ і подоба, сіємо любов поміж себе. Священик наголосив, що Україні зараз дуже потрібні любов і мир.

Настоятель кафедральної парафії святих апостолів Петра і Павла отець Павло Хом’як відзначив, що у цей день ми святкуємо перемогу Ісуса Христа над смертю і злом. Священик побажав лучанам миру в серцях та сім’ях, суспільстві, а також щоденних перемог над своїми слабостями і проблемами. Також варто пам’ятати про тих, хто боронить наше мирне небо, віддає життя в обороні нашої держави, з вірою у перемогу над смертю і злом.

Представник церкви християн віри євангельської Петро Рибак нагадав слова, які сповістив ангел, коли зустрів мироносиць: «чому ви шукаєте живого поміж мертвими, його немає тут, він воскрес». Він побажав, аби Боже благословення і сила Христового воскресіння наповнювала наші серця.

Консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Марек Запур привітав лучан від імені Генерального консула. Оскільки нині, в поливаний понеділок, падає дощ, це означає, що сам Господь вирішив змити наші гріхи, а бути облитим в поливаний понеділок означає мати щастя та здоров’я на наступний рік.

Заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук, вітаючи присутніх, просив для них миру, Божої ласки та благословення, радості і любові, тому що любов врятує світ та Україну. Він закликав лучан любити одне одного та Україну.

Після вітальних слів розпочалися виступи колективів з Луцька та гостей – ансамбль пісні і танцю землі Грубешівської (Польща). Усі учасники фестивалю отримали подяки та гостинці, відзначили також учасників творчого проекту «Великодня майстерня» - творіннями майстрів, великодніми зайцями, прикрасили сцену фестивалю.